Mindfulness, waarom lukt het thuis niet?

Mindfulness, waarom lukt het thuis niet?

Zodra de training stopt, stagneert de beoefening. Enthousiast en vastberaden verlaten cursisten altijd de laatste training. Ze hebben ervaren wat mindfulness is en kan betekenen. Dit gevoel wil men graag vasthouden, dus worden er serieuze plannen voor een leven lang mindful gesmeden. Mooi! In werkelijkheid verschuiven deze voornemens vaak naar de achtergrond; je wordt immers al snel weer opgeslokt door de drukte van het alledaagse bestaan. Hoe kan dat?

Verkeerde motivatie?
Soms ligt er een verkeerde oefenintentie ten grondslag aan de training. In de training delen cursisten ervaringen; dat maakt dat men gemotiveerd is om er thuis actief mee aan de slag te gaan. Je wilt natuurlijk niet onderdoen voor de andere cursisten. Daarnaast wil je de trainer ook niet teleurstellen, dus moeten toegeven dat je het geen prioriteit hebt gegeven is ook geen optie. En zo worstelt men zich door het 'huiswerk' heen.

Mentale dwang
Trainers zeggen nooit dat je thuis 'moet' oefenen. Nee, ze 'nodigen je uit' om er thuis aandacht aan te geven en benadrukken het belang ervan. Dat is stiekem natuurlijk veel dwingender, want het doet een beroep op je geweten. Op korte termijn kan deze externe druk helpend zijn, maar deze motivatie vervliegt zodra de training ten einde is. Er is dan namelijk geen sprake van een intrinsieke motivatie, want de beoefening is gevoed door buitenaf.

Terugval verzekerd
Als het tijdens de training niet lukt om jouw houding hierin te veranderen kan je er donder op zeggen dat je na de training terugvalt in je oude patronen. De mindfulness is dan ver te zoeken. Zonde! Daarom is het als trainer erg belangrijk om tijdens de inquiry een helder beeld te krijgen over de werkelijke thuisbeoefening. Ik probeer altijd een open sfeer te creëren zodat de cursist voelt dat hij of zij eerlijk kan zijn, want mij of jezelf voor de gek houden heeft geen zin. We gebruiken een matige thuisbeoefening dan ook als object van aandacht. Dat is interessant om te onderzoeken, want ook hierin is vast een hardnekkig patroon te herkennen ;)

Mooie locatie werkt misleidend
Mindfulnesstrainingen worden vaak verzorgd in sfeervolle locaties. Hier word je al zen als je de ruimte binnenkomt. Natuurlijk kies je voor een mooie serene locatie, want als je gaat werken aan je ontwikkeling dan wil je dat natuurlijk in stijl doen.

Lokaal vervallen buurthuis
Persoonlijk denk ik dat je de mindfulness beter kan leren in een omgeving die niet perfect is en meer afleiding bevat; zoals op je werk, thuis of in een rommelig buurthuis. Dat komt namelijk dichter bij de realiteit van alledag. Toch huur ik zelf ook een mooie sfeervolle ruimte, want dat trekt nou eenmaal meer cursisten aan en geeft hen in den beginne een fijner gevoel. En mijzelf trouwens ook.

Oude patronen winnen vaak
Onbewuste automatische patronen zijn bijzonder sterk. Vooral als deze je geholpen hebben om moeilijke tijden te doorstaan. Daarnaast geldt: hoe ouder je bent, hoe hardnekkiger je (niet altijd even helpende) patronen zijn. Logisch dat je geest hier mentaal op teruggrijpt bij problemen. Vooral als het je eigen discipline betreft. Wil je dat je nieuw aangeleerde manier van denken en doen ook actief blijft na de training, dan moet je de mindfulness levend houden. Simpel gezegd, gewoon blijven oefenen is het advies.

Eindeloos opnieuw beginnen
Dat is het mooie van mindfulness. We kijken niet terug of ver vooruit, maar we leven in het moment, zonder te oordelen. In elk moment kan je eindeloos opnieuw beginnen. Als je merkt dat je niet helemaal tevreden bent, dan heb je de kans om weer opnieuw te beginnen vanaf dít moment. Oordeel ook niet dat je het hebt laten versloffen. Dat kan gebeuren en is heel normaal. Raap jezelf gewoon bij elkaar en pak de mindfulness weer op!

DELEN: