Weerstand voor een Mindfulnesstraining. Terecht of niet?

Weerstand voor een Mindfulnesstraining. Terecht of niet?

Niemand gaat voor de fun een mindfulnesstraining doen. Als alles in je leven soepel verloopt en je gelukkig en tevreden bent dan bedenk je niet om een mindfulnesstraining te gaan doen. Je kan je tijd en geld dan immers wel beter besteden.

Er wordt gesproken over de hype rondom mindfulness, maar volgens mij doet niemand aan een training mee omdat het hip is. Ik heb in ieder geval nog nooit een intakegesprek gehad waarbij de cursist aangaf gewoon voor de lol mee te willen doen.

De fase vooraf

Ondanks de goede wil en het moois dat er in de wereld (te koop) is, is niet iedereen altijd even happy. Sommige mensen lopen vast door een burn-out of missen de glans in het leven. Anderen worstelen op emotioneel gebied ergens mee of lopen steeds tegen dezelfde ‘steen’ aan. Ongeacht het probleem, de gemene deler is dat iedere cursist graag iets wil veranderen in zijn leven. Vaak hoeven er niet eens dingen concreet te veranderen, maar blijkt het anders kunnen zien en beleven al goud waard.

Waarom verstoppen geen zin meer heeft

Vaak uiten problematische patronen zich in lichamelijke problemen zoals een gebrek aan energie, emotie-eten, slaapproblemen, paniekaanvallen of lichamelijk ongemak zoals oorsuizen, tintelingen, eczeem of andere onverklaarbare kwaaltjes. Een logische en makkelijke eerste stap is natuurlijk een bezoek aan de huisarts, want als het met een zalfje of pilletje opgelost kan worden dan is dat wel zo makkelijk. Vaak zijn er echter geen concrete dingen te vinden en oppert de dokter of bedrijfsarts stress als mogelijke oorzaak. Dat zet vaak aan tot denken en opent de houding voor andere opties. Sterker nog, soms krijgt men zelfs een verwijsbrief mee waardoor de training vergoed kan worden door de zorgverzekering. Dat verlaagt de drempel zeker.

Dat moet sneller en leuker kunnen

Wat het probleem ook is, je hebt eerst ongetwijfeld tal van andere manieren geprobeerd om van je klachten af te komen voor een mindfulnesstraining als serieuze optie voorbij kwam. Daarnaast, je moet het toch immers zelf wel kunnen oplossen? En het moet toch sneller kunnen dan in 8 weken? Daarnaast heb je ook geen tijd, en vooral geen zin, om in ‘zo’n groepje’ te gaan werken aan je problemen. Al dat gedoe van anderen, daar zit je natuurlijk al helemáál niet op te wachten.

Eerst zelf proberen

Dan lees je meer over Mindfulness en voorzichtig begin je er meer informatie over te verzamelen. Eerst maar zelf proberen natuurlijk. Je koopt misschien een mooi boek over Mindfulness, download een app of koopt een training online die jou belooft dat je het zo op een makkelijke en simpele manier kan leren. De promotieteksten zijn altijd veelbelovend en willen we maar al te graag geloven. Dus enthousiast ga je van start en alleen al het idee dat je goed bezig bent lijkt verlichting te geven. Als trainer zeg ik: Mooi, want deze verschillende gadgets zijn zeker helpend en gewoon leuk.

Ik begrijp de bedoeling, maar ik voel het niet

Helaas blijken dergelijke opties vaak net niet voldoende om het echt te kunnen ‘voelen’ en veranderd er feitelijk niks. Dat komt doordat je grotendeels hebt waargenomen met je hoofd en nog niet echt niet vanuit je hart en lijf. Daarvoor moet je namelijk uit je hoofd en dat gaat niet zo makkelijk als je denkt. Dat is waar enige hulp gewenst is, want na jarenlang vanuit het hoofd geleefd te hebben stap je daar niet zomaar even uit. Daar is meer voor nodig dan een dwingende gedachte ;)

Dapper zijn degenen die zich opgeven

Respect heb ik voor de mensen die de stap hebben gezet om zich daadwerkelijk op te geven voor een training. Het vergt best wel wat moed om de stap te zetten, want het begint met de erkenning naar jezelf toe dat je het toch niet helemaal alleen zelf op kan lossen en een beetje hulp wel degelijk gewenst is.

Intakegesprek = met de billen bloot

Elke training begint met een persoonlijk intakegesprek. Na het gezellige intro babbetje komt dan vanzelf de vraag vanuit de trainer: “Goh, waarom Mindfulness? Vertel”. Deze vier woorden raken vaak meteen de juiste snaar en het behoeft verder geen uitleg van mijn kant. De aankomende cursist weet namelijk precies wat er mee bedoeld wordt en begint te praten. Dit is het moment waarop je als cursist vertelt waar je vastloopt en wat je hoopt dat Mindfulness je brengt. Je praat vanuit je hart, niet omdat ik je het vraag, maar omdat het voor jou wel eens prettig is om een keer hardop te kunnen zeggen wat er werkelijk van binnen speelt. Zo aan de telefoon met een onbekende is dat soms toch makkelijker dan je diepste gevoel delen met de mensen die je lief zijn.

Opluchting

Men is vaak verrast hoe makkelijk ze praten en hoeveel ze vertellen. Regelmatig is dan ook een gevoel van opluchting in de stem te horen, want de drempel voelde vaak hoger dan de werkelijke ervaring. Hoe fijn is het om eens hardop uit te kunnen spreken wat er al tijden in je hoofd speelt? Hardop durven zeggen dat je een beetje hulp kan gebruiken is ook prettig. Dit is het moment dat je jezelf verlost van de extra onnodige weerstand (die je er overigens zelf ooit omheen hebt gecreëerd).

Ontspannen en enthousiast ronden we altijd dit gesprek altijd af, of je nou de training gaat volgen of niet. Niet omdat het gesprek met mij zo fijn was, maar omdat de nieuwe cursist trots en blij is dat hij of zij de stap heeft durven te zetten en de training gaat starten of bewust kiest voor een andere weg. Vanaf nu kan het alleen maar beter gaan, toch?

DELEN: