DECEMBERSTRESS: MAAK ME GEK

DECEMBERSTRESS: MAAK ME GEK

Verplichte gezelligheid

Alle verplichtingen gaan gewoon door, terwijl de Sint met zijn pieten hier en daar wat onrust rondstrooit. Sintviering op het werk en thuis, kerstborrel hier en daar; overal is de gezelligheid te vinden in december. Waar we het hele jaar zo goed zijn in vermijden, zitten we met kerst toch ‘gezellig’ met z’n allen aan tafel. En als klap op de vuurpijl is nieuwjaar soms nog een confrontatie met alles wat je niet hebt bereikt het afgelopen jaar.

In december teren we flink in op onze mentale reserves. De tijd en ruimte nemen voor de stilte in jezelf is vaak het eerste dat erbij inschiet.

Sinterklaas = vooraf stress

Het sinterklaasfeest geeft mij vooraf stress. Ik vind het een uitdaging om de juiste cadeaus te regelen en alle gedichten op tijd af te krijgen. Ik begin hier ieder jaar te laat mee, waardoor het meer moeten dan genieten is. Zonde! De avond zelf is gelukkig wel gevuld met huiselijke gezelligheid, waardoor ik de stress vooraf voor lief neem. De glimlach van de kinderen is voor mij het mooiste geschenk, maar ook de verrassende gedichten en het lekkers zijn mooie accenten die zorgen voor een tevreden gevoel. Hierdoor kan de dagelijkse stress en andere ellende even naar de achtergrond schuiven. Heerlijk!

Kerst = tijdens stress

Vlak voor de kerstdagen word ik meestal opgeslokt door alle dingen die nog even af moeten. Maar in principe ervaar ik de voorbereidingen voor kerst als leuk. Ik geniet van de kerstsfeer in de AH en zing vrolijk mee met de kerstliedjes op de radio.

Kerststress vindt volgens mij vaker plaats tijdens de kerstdagen. Aan de setting ligt het niet, want iedereen is mooi gekleed, tafels zijn prachtig gedekt en er is aandacht in overvloed. Echter, juist dan kunnen opgekropte irritaties en oud zeer bovenkomen bij het ‘gezellig’ familiair samenzijn. Dit geeft stress, vooral in combinatie met alcohol want dan worden emoties versterkt. Dat maakt dat mensen soms blij zijn dat de kerstdagen weer voorbij zijn.

Oud & nieuw = achteraf stress

Oud en nieuw is voor mij vaak een heerlijke vlucht uit de werkelijkheid; alles mag en kan op deze oudejaarsavond, want morgen begint pas het nieuwe jaar. Vaak wordt er teveel gedronken, teveel gegeten en te veel gezegd. Op nieuwjaarsdag is mijn huis een zooi, mijn lichaam overvoed en mijn gedachten zijn ook niet altijd even vrolijk. De feestroes is voorbij en het is tijd om terug te keren naar de realiteit van alledag.

Eindeloos opnieuw beginnen

Zichtbaar zijn dan de dingen waar ik niet tevreden over bent; zo worden bij mij vaak nieuwe voornemens geboren. Geen tijd meer voor smoesjes, daadkrachtig ben ik van plan het nieuwe jaar anders te beginnen. Ieder jaar weer…

Tegenwoordig ben ik gelukkig milder naar mezelf geworden door een plan te maken dat dichter bij de realiteit staat dan mijn (overambitieuze) wens. Maar toch, sommige patronen blijven hardnekkig bestaan.

Effectief omgaan met decemberstress

De mate van stressbeleving door de feestelijkheden is persoonlijk en niet zo makkelijk te beïnvloeden op korte termijn. Waar wel winst te behalen is, is hoe je ermee om gaat. Voor mij helpt het om met iets meer discipline te mediteren, want zo kan ik beter de rust bij mezelf bewaren en dingen wat makkelijker langs me heen laten glijden.

Geef die tevreden glimlach door!

Mocht je zelf wel stressvrij door de decembermaand heen rollen, heerlijk! Dan wil ik je uitnodigen om ook een beetje mild te zijn naar de mensen om je heen die dat minder goed kunnen. Begrip, een helpende hand en een vriendelijke glimlach zijn dan een mooi geschenk.

DELEN: