IK HEB EEN HAAT LIEFDE VERHOUDING MET MIJN COMFORTZONE.

IK HEB EEN HAAT LIEFDE VERHOUDING MET MIJN COMFORTZONE.

“Ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk dat ik het wel kan.” Deze beroemde uitspraak van Pipi Langkous kreeg ik onlangs via de app van een kennis omdat ze hierbij aan mij dacht. Ik moest eerst heel hard lachen. Ik? Als er iemand dol is op zijn comfortzone dan ben ik het wel!

Comfortzone, I love it!

Je hoort van alle kanten dat de magie buiten de comfortzone plaatsvindt. Een gevoel van irritatie popt dan bij mij op en alles in mij schreeuwt “Kom niet aan mijn comfortzone!” Ik heb nog net geen shirt in de kast liggen met de opdruk “I love my comfortzone”. Maar ik zou het met trots kunnen dragen en vaker aanhebben dan goed voor me is. Ik zou zelfs een hele TED Talk kunnen verzorgen over de voordelen van de comfortzone; waarom het oké is om veilig binnen die onzichtbare zelfgecreëerde grens te blijven. We hebben namelijk niet allemaal de behoefte om de wereld als een geboren avonturier te ontdekken. Natuurlijk leef ik graag met andermans avonturen mee, maar dan wel lekker veilig vanaf mijn eigen bank.

Hoe mijn comfortzone mij beperkt.

Ik heb altijd al graag geschreven, spelen met letters vind ik leuk en ik heb het gevoel dat op ‘papier’ mijn woorden beter tot leven komen. Ik ben dan al twee jaar bezig met het schrijven van een boek, maar ermee naar buiten komen durf ik (nog) niet. Ik hou me krampachtig vast aan de saboterende gedachte dat het niet om het boek zelf maar om het schrijfproces gaat. Als ik echter eerlijk ben is het vooral die veilige comfortzone waardoor de letters nog ver van het publiceren af staan.

Comfortzone is in beweging.

Toch moet ik toegeven dat de dingen waar mijn hart sneller van ging kloppen in eerste instantie buiten mijn comfortzone lagen. Inmiddels heb ik die dingen natuurlijk gretig doch liefdevol opgenomen in mijn comfortzone zodat het niet meer vreemd voelt. Valt dat onder smokkelen? Of is de comfortzone voortdurend in beweging en niet zo vastomlijnd als we denken?

Mindfulness en comfortzone; hoe zit dat?

In een mindfulnesstraining leer je spelen met je comfortzone. Je wordt uitgedaagd om er eens voorzichtig uit te stappen en je ontdekt hoe je op een creatieve manier mee kan bewegen met jouw persoonlijke comfortzone. Jouw zone vergelijken met die van een ander is iets wat we vaak onbewust doen, maar dit zorgt helaas voor irreële verwachtingen en onnodige stress. Er is geen juiste vorm van een comfortzone, alleen jouw invulling bepaald hoe de lijnen lopen. "Stap eens uit je comfortzone" klinkt misschien mooi, maar is echt niet altijd even makkelijk voor iedereen. Nuttig om daar af en toe bij stil te staan.

Mijn zone.

Mijn comfortzone heeft een eigen vorm en is in beweging. Zachtjes durf ik mezelf steeds meer over te geven aan die veranderlijkheid. Daarnaast besef ik nu ook dat Pipi gewoon gelijk heeft, want iedereen durft en kan meer dan hij of zij in eerste instantie denkt. Ik ook. Wat mooi dat Ingrid dat bij mij zag en ook benoemde.

DELEN: