MINDFULNESSTRAINER DAAGT CURSISTEN UIT. IRRITEERT OF INSPIREERT DAT?

MINDFULNESSTRAINER DAAGT CURSISTEN UIT. IRRITEERT OF INSPIREERT DAT?

Het voelt soms alsof ik cursisten een beetje pest als ik het programma volg. Dit wijkt namelijk vaak af van de reguliere verwachtingen die er zijn over het verloop van een training. Ik kan me daarom goed voorstellen dat het ervaren wordt als uitdagen wanneer cursisten uit hun 'oh zo fijne' comfortzone getrokken worden. Natuurlijk doen we dat als trainers heel vriendelijk en bedachtzaam, maar zo wordt het gevoelsmatig vast niet altijd ervaren. Het is dus heel normaal dat je als cursist dan een gevoel van irritatie kan opmerken (dat is vriendelijker gezegd dan het waarschijnlijk voelt). En ik spreek uit ervaring.

Mijn moment van irritatie.

‘Mooi’ zei mijn trainer met een geheimzinnige glimlach toen ik hem deelgenoot maakte van mijn moment van irritatie. Met deze beleving had ik volgens hem de kans om mijn manier van ervaren te onderzoeken, want ik zal dat gevoel ongetwijfeld vaker tegenkomen in mijn leven. Achteraf besef ik dat hij gelijk had en dat het leerzaam was, maar zo voelde dat in eerste instantie zeker niet. “Stom gedoe” dacht ik. Ik had het liefst willen weglopen, maar deed het niet. Ik heb inmiddels geleerd dat een gedachte er wel kan zijn, maar dat dit niet betekent dat je hem ook moet volgen. Dat realiseerde ik me natuurlijk pas later (gevalletje ezel-steen: duurde even voor het tot me doordrong). Dat is overigens ook de reden dat we vragen om pas na afloop van de gehele 8-weekse training een oordeel te geven, want dan is de puzzel pas compleet.

Waarom is uitdagen nodig?

Een Mindfulnesstraining verloopt vaak net even anders dan verwacht. Je wordt als cursist uitgedaagd en getriggerd om je eigen manier van denken, voelen en doen eens serieus onder de loep te nemen. In een ontspannen en voorspelbare sfeer kom je weinig uitdaging tegen, want dan weet een ieder zich wel te redden en zijn rol te behouden. Maar hoe reageer je als het net even anders loopt dan je dacht? Dat zijn de leermomenten waarop je kan oefenen in het anders omgaan met ongemak en stress. Leren door te ervaren is de weg die men bewandeld binnen een training.

De prikkels.

We laten mensen in een training kennis maken met verschillende manieren van ervaren en de situatie anders te bekijken. We toetsen gedachten en leren bewuste keuzes te maken. Als trainers halen we cursisten uit de voorspelde patronen, geven ze stof tot nadenken en bieden ze instrumenten aan die de mind uitdagen. Dat prikkelt.

Hoe dagen we uit?

Door te vragen actief mee te doen en eigen ervaringen te observeren. Je staat ervan te kijken hoeveel je plots voelt en kan opmerken als je uit de doe-modus stapt en de zijn-modus ontdekt. Ook vragen we je ervaring te delen. Iets ervaren is één ding, maar het hardop bespreken met een onbekende is toch wezenlijk anders dan alleen iets in je eigen hoofd beleven. Daarnaast vragen we je vaker het onbekende op te zoeken en soms een andere rol aan te nemen. Stap eens uit je gebruikelijke patroon, ervaar hoe dat is en observeer jezelf. Dit geeft helderheid en leidt tot inzicht.

Veiligheid.

De trainer is geen meester of juf, maar een begeleider, iemand die je uitdaagt, tegelijkertijd stevig naast je staat en daarnaast zelf ook zijn kwetsbare kant durft te laten zien. Trainers zijn ervoor opgeleid om je zo goed mogelijk te begeleiden in het gehele proces. Je valt ook niet zomaar, want is het vooral de angst om te vallen wat je laat wankelen.

Wat doet een trainer eigenlijk?

Trainers zorgen ervoor dat je kan begrijpen wat je ervaart, zodat je geen onnodige denkfouten maakt. Daarnaast is er altijd een persoonlijk intakegesprek met elke cursist voor een training start. In dit gesprek worden niet alleen de persoonlijke wensen en verwachtingen besproken, maar hierin is ook aandacht voor de vorm en het verloop van het programma. Dus is een trainer een pester? Nee, zeker niet. Al wil dat niet zeggen dat het altijd even leuk is wat je tegenkomt als je uitgedaagd wordt.

Waarom zou je je laten uitdagen?

Als je hetzelfde blijft doen wat je altijd al deed, hoef je ook geen andere uitkomst te verwachten. Dat is het nut van uitdagen, want irritatie ligt dicht bij inspiratie. Grappig is dat juist de mensen die mij persoonlijk op een of andere manier irriteerden mij achteraf het meest inspireerden. Zal wel iets met leren en een spiegel te maken hebben ;)

DELEN: