Stress van een Mindfulnesstrainer

Stress van een Mindfulnesstrainer

Moet je stiekem grinniken als je ziet dat een Mindfulnesstrainer stress heeft? Of zie je herkenning en voel je empathie? Ik kom beide reacties regelmatig tegen.

Vooroordelen
Vooraf oordelen, stickertjes plakken, hoge verwachtingen creëren. We doen het eigenlijk allemaal. Om snel te kunnen reageren, onbewust, en omdat we anno 2016 gewoon vrij kritisch in het leven staan. Niet alleen naar anderen, maar ook naar onszelf. We vinden vaak een hoop, iedereen heeft overal een mening over.

Geraakt
Het gebeurd vanzelf en gaat vaak onbewust. Je kan het de ander dan ook niet echt kwalijk nemen. Toch raakt een oordeel altijd wel. Waarom? Omdat we het zo graag goed willen doen. Omdat we ons daardoor niet begrepen voelen. Omdat … zo zijn er tig redenen waarom je geraakt wordt door een oordeel. Daarnaast word je ook geraakt door je eigen oordeel dat je onbewust vormt als het anders loopt dan je had verwacht. Ook jouw innerlijke criticus is vaker aanwezig dan je denkt.

Beeld van een Mindfulnesstrainer
Ik beken, mijn beeld van een Mindfulnesstrainer was ook mooier dan de werkelijkheid. De promotieteksten zijn pakkend. In een Mindfulnesstrainer leer je anders omgaan met stress, minder piekeren, meer genieten van het leven en ga zo maar door. Wie wil dat niet?
Een Mindfulnesstrainer zal dan wel helemaal zen zijn, buitengewoon relaxed en heeft alles onder controle, vooral emoties. Onzekerheid en angst zijn niet meer beangstigend en trainers gaan vast met een gelukzalige glimlach door het leven. Dat lijkt me dus wel wat.

Ja, ik wil!
Ik heb het iets geromantiseerd, maar als je eenmaal begint te fantaseren dan is het beeld moeilijk los te laten. Een fractie van het geheel dat je kan bereiken zou al mooi zijn. Dus de carrièreswitch vanuit het bedrijfsleven naar het beroep van Mindfulnesstrainer werd met een grote gelukzalige glimlach in gang gezet. Mijn omgeving was iets sceptischer over de te behalen resultaten, maar daardoor liet ik me niet belemmeren. Integendeel, met een flinke dosis energie en passie ben ik het traject ingegaan.

4 jaar later
Inmiddels heb ik tig trainingen gegeven, van individuele trajecten tot grote groepen en spreken voor zalen. Ik heb het gehele lange opleidingstraject tot Mindfulnesstrainer (inclusief retraites) afgerond en diverse Mindfulness gerelateerde nevenactiviteiten verricht, zoals het maken van de Mindfulness Mentor app. Inmiddels durf ik mezelf met gepaste trots trainer te noemen en denk ik enigszins te weten waar ik over praat. En dat dient vooral vanuit het niet-weten te gebeuren. Collega trainers weten vast waar ik over praat. Waar ik echter vaak tegenaan loop zijn de vooroordelen (die ik zelf eerst ook had).

Kritiek
Zowel positieve als negatieve opmerkingen heb ik in de loop der jaren ontvangen omtrent mijn eigen stressverwerking. Vaak vind ik het reuze interessant om de visie van een ander te horen en ga ik graag het gesprek aan. Ik verbaas me echter iedere keer over de misvattingen omtrent Mindfulness en stress.

Lekker Mindful (not)
‘Lekker mindful’ horen als je boos bent zorgt voor ergernis. Ik wil dan heel hard roepen dat je ook bewust boos kan zijn, dat mindful niet staat voor zen en rust, maar voor aandacht en bewustzijn van wat er speelt. Zien wat er is, mooi of niet mooi. Daar oordelen we niet over, alles is ok. Als ik boos ben dan ‘omarm’ ik tegenwoordig mijn woede, ik voel hoe mijn schouders zich spannen, mijn stem qua toonhoogte veranderd en hoe mijn ademhaling versnelt.

Ik als stresskip
Ik heb veel geleerd over stress, veel geoefend en ben op dit moment tevreden met de balans in mijn leven. Heb ik nog steeds stress? Jazeker. Ik beken, ergens vind ik het wel lekker ook. Het geeft me namelijk soms ook een boost energie en laat mijn hart sneller kloppen, waardoor ik voel dat ik leef. Het hoort bij mij en mijn manier van doen. Ik kan ook nog steeds heel onzeker zijn, gevoelig en soms bang. Dat hoort ook bij mij.

Niet perfect, wel tevreden
Juist doordat dergelijke gevoelens er ook mogen zijn kan ik groeien en sterk staan, de balans houden, dicht bij mezelf blijven en daarmee tegelijkertijd vooruit gaan naar daar waar ik wil en zo anderen helpen. Dat is voor mij leven in balans. De afwisseling tussen kwetsbaarheid en kracht. De rust vinden binnen de stressvolle momenten. Mijn eigen weg bewust volgen, maar ook niet weten waar ik heenga. Zo kan ik meer in het hier en nu aanwezig zijn.

Mijn persoonlijke touch
Vanuit mijn persoonlijke visie begeleid ik mensen die ook willen leren om met iets meer aandacht te leven. Met het Mindfulnessprogramma ontdek je zelf wat jouw persoonlijke patronen zijn, hoe jij omgaat met stress. Waar je tevreden over bent, en waar je misschien wel iets aan wilt veranderen. De toolbox van oefeningen uit de Mindfulness helpen om je eigen toolkit te maken, hoe je goed voor jezelf kan zorgen. Hoe je een mooie balans kan vinden binnen jouw leven, waarin werkelijkheid en dromen een mooie mix vormen.

Mindfulness is echt voor iedereen
Juist door mijn levendige voorbeelden over stress in de praktijk vinden mensen het vaak prettig om de training bij mij te doen. Ik sta “dichtbij” en weet zelf hoe stress kan voelen, wat het met je doet en hoe je er soms ook mee kan worstelen. Mijn ervaring helpt anderen om milder te zijn naar zichzelf. Het is immers maar net hoe je ernaar kijkt. Dat iets gebeurd of dat je iets op een bepaalde manier ervaart, daar kan je niet zoveel aan doen. Wel hoe je ermee omgaat. Daarin heb je een keuze.

Geschikte trainer zoeken
1 programma, maar vele trainers, met ieder een eigen manier van doen. Mooi vind ik die diversiteit. Waar de accenten van de training liggen is afhankelijk van de overige kennis en ervaring van de trainer , maar ook de behoefte van de cursisten speelt hierin een grote rol. Vind dus een trainer die bij je past. Daarom vormt een vrijblijvend intakegesprek altijd de basis van een training. Eerst kennismaken om te kijken of het klikt en van daaruit samen dit mooie traject ingaan.

DELEN: