Hoogopgeleid? Mindfulness is vast moeilijker dan je denkt.

Hoogopgeleid? Mindfulness is vast moeilijker dan je denkt.

Hoe moeilijk kan een 8-weekse training zijn in vergelijking met een studie van 4 jaar? Bij deze gedachte ga je eigenlijk al de mist in, want het betreft twee leertrajecten van een totaal andere aard.
Van 'ik denk dus ik besta" naar "ik voel dus ik besta'.

Elke trainingsgroep bevat onder meer hoogopgeleide deelnemers. Dat is niet alleen omdat ze zo slim zijn en inzien dat het leven makkelijker en leuker kan worden met de technieken uit de Mindfulness. Nee, de trigger om mee te doen is vaak omdat ze het onprettige gevoel van binnen niet op kunnen lossen met het hoofd. Dat hebben ze natuurlijk zelf geprobeerd, maar het is juist het denken dat het probleem is.

Verstrikt in gedachten
Een Mindfulnesstraining vraagt een andere benadering dan gewend; je IQ staat niet op de voorgrond, maar zit je eerder in de weg. In een studie leer je systematisch denken en het zwaartepunt ligt in je hoofd. Dat staat vaak los van het voelen vanuit het hart. Na het afronden van je studie ben je gegroeid tot een professionele denkspecialist; een ware master of the mind die ambities kan waarmaken door mentale topsport. Je hebt geleerd te leven vanuit je hoofd en daar ben je voor beloond. Voilá, een (denk)patroon is vanzelf ontstaan. Maar het is juist die manier van denken waardoor je het leven soms moeilijker ervaart dan nodig is.

Prestatiemaatschappij
Dat is de tijd waarin we leven. Er alles uit willen halen, overal bij willen zijn en alles perfect willen doen. Het multifunctionele brein moet overuren maken om te kunnen schitteren op alle fronten. Je moet (vooral van jezelf) altijd en overal paraat staan en scherp en alert zijn. Niet alleen op het werk, maar ook thuis. Daarbij wordt je geacht attent, vrolijk, actief, sexy en lief te zijn. Hoe dat precies moet, daar hebben we natuurlijk ook de nodige ideeën over die we bedenken met datzelfde veeleisende hoofd dat nooit stil staat en altijd maar door en door gaat.

De druppel
En dan wordt het soms plotseling teveel. Of het lichaam gaat protesteren tegen de mentale druk, of in het hoofd slaan de radars op hol en lijkt zelfs een simpele beslissing op wonderbaarlijke wijze getransformeerd te worden tot een moeilijk complex probleem. Ja, boodschappen doen met een burn-out is echt vermoeiend en verdraaid lastig. Vraag het maar na bij de ervaringsexperts. Al is deze ervaring moeilijk te bevatten met een hoofd dat voornamelijk beredeneert vanuit het verstand.

Mindfulness MOET helpen
"Een training zal dan wel helpen" denkt men, want als je over Mindfulness leest dan klinkt het allemaal veelbelovend; rust in je hoofd, minder stress, scherpe focus, weer voelen dat je leeft én meer genieten. Wie wil dit nu niet? Een aanmelding is dan ook zo gedaan en met een goed salaris zijn de kosten ook nog wel te behappen.

0-1 > beginnen met een achterstand
Hoger opgeleiden willen graag vooraf per oefening weten waar het nuttig voor is, hoe het werkt en hoe je optimaal resultaat uit de betreffende oefening kan halen. Het hoofd spreekt dan. Het is dus best moeilijk om te schakelen naar voelen en ervaren en dat gaat niet zo makkelijk en soepel als gedacht of gehoopt.

Hoe gaat de trainer hiermee om?
Gelukkig houdt een trainer rekening met de verschillende manieren van denken. De trainer zorgt voor begeleiding op maat, zodat het kennismaken met Mindfulness voor iedereen zo soepel mogelijk gaat. De verschillende manieren van denken komen altijd aan bod. Door dit begrip begrijpt men dat anders kijken naar gedachten weliswaar moeilijk kan zijn, maar ook nuttig is. Cursisten ervaren al snel waarom.

Mentale tijgers
Het voordeel van gestudeerd hebben is dat je weet dat je niks cadeau krijgt qua resultaat. Met wilskracht als drijfveer lukt het 'de hoogopgeleide' vaak toch om zich geleidelijk over te kunnen geven aan de manier van zijn die bij Mindfulness past. Petje af, want het is echt niet makkelijk om je persoonlijke beleving en houding plots anders te benaderen. Dat heb ik zelf ook ervaren.
Tot zover mijn gedachten hierover, ik denk namelijk graag. Daar heb ik voor geleerd ;). Maar wat ik geleerd heb met Mindfulness is om mijn manier van denken af en toe ook eens anders te bekijken.

DELEN: