Kinderstress: Wegwuiven of serieus nemen?

Kinderstress: Wegwuiven of serieus nemen?

Kinderstress
Het bestaat en begint al vroeg; spanning omdat je het antwoord niet weet als de juf iets vraagt, een vriendje die plots met een ander gaat spelen of omdat je even niet digitaal mag van je ouders. Naarmate een kind opgroeit, veranderd ook de vorm van de problemen mee.

Tienerstress
Tieners hebben vaak stress omtrent verwachtingen en prestaties. Ze ervaren regelmatig druk vanuit huis, op school of bij de sportclub. Daarnaast is je staande houden in het sociale tienerleven ook niet altijd even makkelijk. Overal bij willen zijn is niet mogelijk en nergens echt bij horen is niet leuk. Tieners worstelen soms ook met onzekerheid omtrent het veranderende lichaam en het ontdekken van grenzen gaat helaas niet zonder slag of stoot. Of de tienertijd de meest stressvolle tijd in je leven is weet ik niet, maar de stress kan wel intens voelbaar zijn. Hoe ga je daar mee om? 

Kinderlijke piekerfabriek
Jong of oud, stress is altijd voelbaar in het lichaam. Daarnaast kunnen kinderen bij stress ook al serieus gaan piekeren, dat kost ze veel energie en maakt de ervaring soms moeilijker dan nodig. Ook in een lief onschuldig kinderkoppie speelt zich vaak zoveel meer af dan we denken te weten. Als ik af en toe een glimp hiervan opvang ben ik vaak verwonderd en sta versteld, zowel in positieve als in negatieve zin. Tijdig zicht krijgen op stresspatronen is daarom naar mijn idee zinvol.

Paniekplan voor ouders
Ieder kind is anders en iedereen gaat anders met stress om. Hoe kan je je kind hierin begeleiden? Er is helaas geen universele methode hoe je een kind kan leren goed met stress om te gaan. De ene ouder probeert stress te vermijden en de ander laat het kind juist zelf alles oplossen. We reageren als ouders vaak onbewust en instinctief als we zien dat kinderen stress ervaren. Wat is wijsheid? Even stilstaan bij jouw beleving én die van je kind kan al helpend zijn. Ik weet het juiste antwoord niet, dat kun je als ouder alleen zelf bepalen, want jij kent je kind en jullie mogelijkheden. Die verschillen ook van moment tot moment. Oprechte aandacht voor wat er speelt is dan een mooie start bij het bepalen van een koers hoe je om wilt gaan met kinderstress. Opvoeden is namelijk altijd een samenspel tussen een ouder, een kind en de omstandigheden van het moment. Probeer daarom ook niet te oordelen over de aanpak van een ander.

Mindfulnesstrainer = moeder
Ik heb zelf 3 kinderen van 7, 11 en 13 jaar en zie echt een verschil in de manier hoe ze met stress omgaan, terwijl ze alle drie toch uit dezelfde genenpoel geboren zijn en dezelfde opvoeding krijgen. Alhoewel, dat laatste is niet helemaal waar. De basisprincipes qua waarden die we willen meebrengen zijn dan wel gelijk, maar de aanpak voor ieder kind is toch een soort onbeschreven ingewikkeld ‘maatwerkproject’ geworden en aangepast op de persoonlijkheid, behoefte en mogelijkheden van ieder kind. Daarnaast is onze manier van opvoeden geen vaststaand strak plan en wordt onze manier van doen gaandeweg bijgesteld. We proberen gewoon onze kinderen zo goed mogelijk te begeleiden in het leven, net zoals iedere andere ouder. Leren omgaan met stress is daar een onderdeel van, want dat komt vanzelf op je pad.

We rommelen maar wat aan
Wij ouders bedenken en doen soms ook dingen die achteraf gezien toch niet zo handig zijn. Opvoeden is een proces, waarin je zelf als ouder ook nog zoekende en lerende bent en vaak handelt vanuit het niet-weten. Ik denk dat iedere ouder dat kan beamen. Tegelijkertijd denk ik dat juist die houding een goed voorbeeld is voor kinderen. Zo zien ze dat je niet perfect bent en zij dat dus ook niet hoeven na te streven. Dat je mag vallen en vooral ook hoe je weer op kan staan en verder kan gaan. Controle hervinden, juist door de controle los te laten. Deze houding in de opvoeding geeft mij persoonlijk rust, zodat ik meer ontspannen kan genieten van mijn kinderen en hun groeiproces.

Mindful opvoeden, wat is dat?
Mindful opvoeden vertelt je niet hoe je met je kinderen om moet gaan. Het betekent ook niet dat je alles heel zen moet aanpakken en stress voor je kinderen moet vermijden. Zeker niet. Het kan je wel helpen stil te staan, om ruimte te geven aan jullie eigen wensen en mogelijkheden, zodat je zelf kan bepalen welke koers je wilt volgt, samen met je kinderen.

Flexibiliteit als toverkracht
Door je bewust te blijven van de richting die je wilt volgen ben je ook beter in staat om de koers te veranderen indien nodig, want soms moet je die door omstandigheden aanpassen. Denk bv aan een verhuizing voor het werk of ouders die gaan scheiden. Dan veranderd niet alleen in praktische zin veel voor zowel ouder als kind, maar ook de wensen en mogelijkheden wijzigen. Vast willen blijven houden aan je idealen is mooi, maar niet altijd haalbaar. Bewustzijn helpt je mee te bewegen met de realiteit. Dat is in mijn ogen wat Mindfulness doet en hoe het kan helpen.  

DELEN: