Mindful zwanger zijn. Sprookje of realiteit, heb je een keuze?

  • Mindful zwanger zijn. Sprookje of realiteit, heb je een keuze?
  • Mindful zwanger zijn. Sprookje of realiteit, heb je een keuze?

Zijn we niet allemaal bewust zwanger? Natuurlijk wel. Kan je een zwangerschap gedachteloos beleven? Nee joh. Je lijf veranderd, je blik is vanaf de bevruchting op de toekomst gericht en vanuit deze wetenschap deel je (al dan niet bewust) je leven opnieuw in. Het liefst natuurlijk zo florissant mogelijk. Borstontstekingen, een pijnlijke doos en een flubberend lichaam behoren niet tot het gedroomde scenario. Daarnaast hebben we tijdens een zwangerschap nog geen benul hoe slapeloze nachten je kunnen opbreken en hoe beangstigend de verantwoordelijkheid over zijn wonderlijk mini-mens kan voelen. Allemaal klein ongemak dat je voor lief neemt als het verder met moeders en de baby gewoon goed gaat.

Wat nou als het niet goed is?

De gruwelijke en zorgwekkende scenario’s die geen goed verloop of een treurige afloop hebben komen op onzekere momenten ongetwijfeld wel eens voorbij. Natuurlijk wil je daar liever niet aan denken, want dat stemt je zeer treurig en is ook niet altijd nodig. Bij dergelijke verhalen uit de werkelijkheid op tv en in tijdschriften zappen en bladeren we snel verder of we huilen mee en zijn opgelucht dat het ons niet overkomen is. Toch kan het soms gebeuren dat het niet goed gaat, maar dat is mentaal van een hele andere orde. In deze blog wil ik me beperken tot het ‘gewone’ ongemak en de zwangerschapsstress die je kan ervaren.

Wankelen als je zwanger bent

Er gebeurd mentaal veel met je als je zwanger bent. Waar de een het heerlijk vindt en geniet van elke verandering van het lichaam, heeft de ander soms meer moeite om echt van de zwangerschap te kunnen genieten. Daar rust natuurlijk een taboe op want als zwangere wordt je geacht te stralen, vooral nog te genieten van de rust en uit te kijken naar al het moois dat komen gaat. Wat nou als je dat niet kan?

De perfecte moeder bestaat niet

Daarnaast streven we onbewust ernaar om perfect te zijn. De perfecte moeder, vrouw, vriendin en werknemer, overal willen we graag stralen en alles onder controle hebben. Dat gaat echter niet lukken en doet teleurstellen. Probeer eens wat minder te streven, dat geeft lucht. Dat is echter makkelijker gezegd dan gedaan. Je doet je best en meer kan je niet doen. Verder probeer je je aan de omstandigheden aan te passen. Dat je je goed voorbereid en inleest betekent niet dat het ook goed verloopt, maar dat verwachten we vaak wel. 

Zelf had ik diverse zwangerschapscursussen gevolgd en zowat alles erover gelezen wat mogelijk was. Gezegend met brede heupen in combinatie met mijn voorbereidingen dacht ik dan ook dat bevallen een eitje zou zijn. Niks bleek minder waar… Ik had mijn verwachtingen beter los kunnen laten, dan had ik mezelf niet zo in de weg gezeten tijdens de bevalling. Natuurlijk was het zwaar, maar ik heb het mezelf echt moeilijker gemaakt dan nodig was.

De realiteit

En dan is de baby er. We willen allemaal gewoon doorleven, alleen dan met een kind erbij. Zo moeilijk kan dat toch niet zijn? Je wilt ook zeker niet zo’n moeder-muts worden zoals sommige vriendinnen om je heen. Je zult wel even laten zien dat het ook anders kan. Leuk bedacht, maar zo gaat het niet altijd in de praktijk. Eer dat je buiten loopt met de kinderwagen is er een heel circus aan vooraf gegaan. Zo zie je maar, het is niet altijd zoals het lijkt. Niet bij jou, maar ook niet bij een ander. Vergelijken heeft dan ook niet zoveel zin en doet vaak teleurstellen. Je hoeft je ook niet mooier voor te doen dan het is. Wees gewoon eerlijk, doe je best en probeer te genieten. Dat kan alleen als je het ongemak en de zorgen af en toe ook durft toe te laten, zonder ze de overhand te geven.

Mindful zwanger zijn, wat is dat?

Mindful zwanger zijn is bewust worden van de veranderingen in je lichaam en hoofd. Jezelf de ruimte geven om langzaam te transformeren naar je nieuwe rol als moeder, waarbij je ook jezelf kan blijven. Dat dit gepaard gaat met vallen en opstaan is normaal. Wees mild naar jezelf. Je hoeft geen supermoeder te worden, maar wel een echte moeder, die haar best doet en ook nog een beetje ruimte voor zichzelf kan nemen, want juist als moeder is het belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Mindfulness kan daarbij zeker helpen om jouw eigen weg hierin te vinden.

DELEN: